Το κινέζικο μείγμα των 5 μπαχαρικών αποτελείται από αστεροειδή γλυκάνισο, γαρίφαλο, κανέλα, μαύρο πιπέρι ή πιπέρι σετσουάν και μαραθόσπορο.

Λέγεται ότι δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των Κινέζων να δημιουργήσουν ένα μπαχαρικό που να συνδυάζει τις 5 γεύσεις: ξινή, πικρή, γλυκιά, πικάντικη και αλμυρή.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, συμβολίζει τα 5 στοιχεία της φύσης: ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι όταν δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ αυτών των στοιχείων, προκαλούνται ασθένειες. Έτσι, το μίγμα αυτό δημιουργήθηκε για να φέρει την πολυπόθητη ισορροπία στους ανθρώπους. Έχει καφετί χρώμα και γεύση έντονη και γλυκιά.

Χρησιμοποιήστε το σε μαρινάδες, κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, τηγανητά, ρύζι και λαχανικά.

Ταιριάζει σε μείγμα φρυγανιάς ή άλλων υλικών για πανάρισμα κοτόπουλου, γαρίδων, λαχανικών.
Το ανακατεύουμε με λάδι και αλείφουμε κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό, για ψήσιμο στο φούρνο ή στο τηγάνι.

Σε κοκκινιστά με κρασί ή κονιάκ.
Σε γλάσο με λάδι, σόγια και μέλι για ψητά.
Σε κουρκούτι για τηγανητά κολοκυθάκια ή σε κολοκυθοκεφτέδες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκές γεύσεις όπως μάφινς, βάφλες, μπισκότα, μηλόπιτες, κέικ, σιρόπια και κρέμες.