Καυτερό μίγμα μπαχαρικών από την Αιθιοπία. Έχει κοκκινωπό χρώμα, βαθύ άρωμα και τραχιά υφή. Στην επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας, τα αμχαρικά, «μπερμπερέ» σημαίνει «καυτό». Έχει πάρα πολλά συστατικά και η σύνθεση του δεν είναι πάντα η ίδια, διαφέρει ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του μάγειρα.

Η βάση του, η οποία του χαρίζει και την καυτερή γεύση, είναι οι πιπεριές τσίλι. Ακολουθούν σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κόλιανδρο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γαρίφαλο, κανέλα, κάρδαμο, σπόροι ajowan και σπόροι τριγωνέλλας.

Στην Αιθιοπία, η δημιουργία του μπερμπερέ δεν είναι μια απλή υπόθεση. Για τρεις μέρες αφήνουν τις πιπεριές τσίλι στον ήλιο για να ξεραθούν. Στη συνέχεια τις χτυπάνε με το γουδοχέρι μέσα σε ένα γουδί, τις αναμειγνύουν με τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τα οποία είναι τριμμένα και τοποθετούν το μίγμα ξανά στον ήλιο. Παρασκευάζουν άφθονες ποσότητες και το χρησιμοποιούν σχεδόν σε κάθε παραδοσιακό πιάτο, από το “dabo kolo”, ένα σνακ που μοιάζει με μικρό παξιμάδι, έως το εθνικό πιάτο της Αιθιοπίας, ένα πιάτο με κοτόπουλο που λέγεται “doro wat”.

Αντίθετα με τα περισσότερα μίγματα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για να χαρίσουν στο φαγητό νοστιμιά και άρωμά, στην Αιθιοπία, το μπερμπερέ, έχει έναν ακόμη λόγο ύπαρξης. Τα περισσότερα σπίτια είναι φτιαγμένα από λάσπη και δε διαθέτουν ηλεκτρικό, επομένως ούτε και ψύξη. Έτσι λοιπόν, τα μπαχαρικά και κατ’ επέκταση το μπερμπερέ, λόγω της ικανότητας τους να επιβραδύνουν την αλλοίωση των τροφίμων, χρησιμοποιούνται στη συντήρηση των τροφών και κυρίως του κρέατος. .

Χρησιμοποιήστε το σε μπριζόλες, κεφτεδάκια, κοτόπουλο, αρνί, λαχανικά, πατάτες, φακές και σούπες καθώς και σάλτσες, ντρέσινγκ και ντιπ.