Το γκαράμ μασάλα είναι ένα ινδικό μείγμα μπαχαρικών. Χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική και γενικά στην ασιατική κουζίνα. Χρησιμοποιείται μόνο του ή με άλλα αρωματικά. Η λέξη γκαράμ που σημαίνει καυτό, υποδηλώνει την ένταση των αρωμάτων που περιέχει και όχι την καυτερή του ιδιότητα.

Η σύνθεση του γκαράμ μασάλα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της Ινδίας, ωστόσο, μια συνηθισμένη συνταγή περιέχει μαύρο και λευκό πιπέρι, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο, κάρδαμο, μάραθο, φύλλα δάφνης, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο και αστεροειδή γλυκάνισο.

Σε μερικές συνταγές προστίθενται και αρωματικά βότανα στο μείγμα. Σε άλλες, το γκαράμ μασάλα ανακατεύεται με νερό, ξίδι ή γάλα καρύδας για να δημιουργηθεί μια αρωματική πάστα. Συνήθως προστίθενται ξηροί καρποί, σκόρδο ή κρεμύδι. Τα αρώματα αναμειγνύονται προσεκτικά για να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα ή μερικές φορές ο μάγειρας μπορεί να θέλει να τονίσει ένα συγκεκριμένο άρωμα.

Ταιριάζει πολύ στα ψητά κρεατικά και στις μαρινάδες.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε έτοιμο ή να το φτιάξετε μόνοι σας, καβουρντίζοντας, μάλιστα, τους κόκκους πριν από τη χρήση τους, ώστε να απελευθερώσουν τα αρώματά τους, κάνοντας το φαγητό πιο νόστιμο.