Το αρωματικό αυτό μπαχαρικό με σχήμα καρφιού μπορούμε να το συναντήσουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Αποτελεί συστατικό στο κάρυ, το γκαράμ μασάλα και το κινέζικο μείγμα των πέντε μπαχαρικών, ενώ σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες το βάζουν μέσα στο κρασί.
Μια πρωτότυπη χρήση του συνηθίζεται στην Ολλανδία, όπου φτιάχνουν τυρί με ολόκληρα γαρύφαλλα, το λεγόμενο “Nagelkaas” που σημαίνει «τυρί με καρφιά».
Το γαρύφαλλο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους. Σε περίπτωση πονόδοντου ενδείκνυται το μάσημά του.
Συνδυάζεται με μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι, κόλιανδρο (σπόροι), κύμινο, τζίντζερ, γλυκόριζα, μοσχοκάρυδο, αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά.