ΣΠΟΡΟΣ ή ΤΡΙΜΜΕΝΟΣ

Ο Γλυκάνισος (Pimpinella anisum της οικογένειας Umbelliferae) είναι το βασικό συστατικό του ούζου και άλλων αλκοολούχων ποτών όπως ρακί, σαμπούκα, παστίς, αράκ και το λικέρ galliano.

Γνωστός από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούνταν στην ιατρική αλλά και σε γιατροσόφια, καθώς και για τον αρωματισμό διαφόρων γλυκισμάτων και άρτων, επειδή πίστευαν ότι “δυσουρίαν παύει και σπλάγχνα ωφελεί”.

Στα Βυζαντινά χρόνια χρησιμοποιούσαν σπόρους γλυκάνισου για να φτιάχνουν τον “ανισίτη οίνο”.

Στη φαρμακοβιομηχανία, τον συναντάμε κυρίως σε σιρόπια βήχα και φάρμακα λαιμού, αλλά και στην κοσμετολογία, σε αρώματα και σαπούνια.

Ο γλυκάνισος βοηθάει αποτελεσματικά την πέψη, ενώ θεωρείται ότι καταπραΰνει το στομαχόπονο αλλά και τα νεύρα σε περιπτώσεις υπερέντασης, όπως και τις κρίσεις άσθµατος. Θεωρείται επίσης σπασμολυτικό και διουρητικό, καθώς και ένα καλό “φάρμακο” για το βήχα και τους πόνους της περιόδου.

Ταιριάζει με μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, σπόρους κόλιανδρου, κύμινο, σπόρους του άνηθου και μάραθου, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αστεροειδή γλυκάνισο. Ο γλυκάνισος δεν έχει καμιά σχέση με το “αστεροειδές άνισον”.