Το Κάρδαμο ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Brassicaceae) (συνώνυμη περιγραφική ονομασία Σταυρανθών (Cruciferae). Είναι ένα μονοετές ποώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργού­μενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική ο­σμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια (γνωστό από την αρχαιότητα και ως καρδάμωμα). Χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδική κουζίνα και ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας (τζίντζερ). Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι­ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα.
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα και ως καρδάμωμα. Λέγεται ότι οι αρχαίοι στρατηγοί διάταζαν τους στρατιώτες να τρώνε κάρδαμο για να πάρουν κουράγιο. Από κει, προφανώς, βγήκε και το ρήμα «καρδαμώνω».
Το ελληνικό όνομα του φυτού, κατάγεται πιθανώς από τη σανσκριτική λέξη kardamah, που όπως γράφει στο λεξικό του ο Μπαμπινιώτης «περιέγραφε ένα εντελώς άγνωστο φυτό».
Το κάρδαμο είναι πλούσιό σε βιταμίνη C, αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευματικούς πόνους, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβήτη, ως καθαριστικό του αίματος και τονώνει το συκώτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φυσώδη δυσπεψία και την ανακούφιση των κολικών πόνων. Διεγείρει την όρεξη και αυξάνει τη ροή σιέλου. Συχνά χρησιμοποιείται σαν άφυσο όταν χορηγούνται καθαρτικά. Έχει θερμαντική δράση και ηρεμεί. Βοηθάει την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων και μειώνει την παραγωγή βλέννας μετά από την κατανάλωσή τους. Επίσης μειώνει την απότομη επίδραση που έχει ο καφές στο νευρικό σύστημα, είναι άριστο ορεκτικό και βοηθά στην μείωση των φακίδων και των πανάδων του δέρματος.
Το κάρδαμο χρησιμοποιείται με διαφορετικούς τρόπους, Στο Μαρόκο όπως επίσης και στη βορειοανατολική Αφρική ηγεμονεύει σε ένα μείγμα μπαχαρικών που το λένε «ras el hanout» Το μείγμα μπορεί να αποτελείται από πάνω από μια δωδεκάδα μπαχαρικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται: κάρδαμο, γαρίφαλο, κανέλα, έδαφος πιπεριές τσίλι, κόλιανδρ, κύμινο, μοσχοκάρυδο, πιπερόκοκκος και κουρκούμη.
Στην Κίνα χρησιμοποιείται κυρίως στην κουζίνα της κεντροδυτικής επαρχίας Σετσουάν και νοστιμεύουν με αυτό τα κρέατα που σιγοψήνονται.
Στη Μέση Ανατολή, μέχρι το Ιράν, αρωματίζουν τον καφέ και το τσάι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μαύρο τσάι kakakule που σερβίρουν στην Τουρκία).
Στην Ευρώπη και ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες το χρησιμοποιούν στις συνταγές της αρτοποιίας, στη Φιλανδία φτιάχνουν το Pulla (ένα ήπια γλυκό ψωμί-κέικ, σε ρολό  αρωματισμένο με τριμμένο κάρδαμο (σπόρους) και περιστασιακά σταφίδες ή τεμαχισμένα αμύγδαλα)