Μπαχαρικό με γήινο, πικάντικο, ζεστό και ταυτόχρονα γλυκό άρωμα. Πρόκειται για τους σπόρους ενός μικρού φυτού ύψους 60 εκατοστών, το χρώμα των οποίων καλύπτει όλους τους τόνους του καφέ.

Οι αρωματικοί αυτοί σπόροι είναι δημοφιλείς σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, αλλά είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην Ασία. Αποτελούν συστατικό στο Ινδικό κάρυ και σε πολλά πιάτα της Μέσης Ανατολής.

Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε πιάτα με κρέας και κιμάδες και φυσικά δεν μπορεί να λείπει από τα περίφημα σμυρναίικα σουτζουκάκια.

Δοκιμάστε το σε τουρσί, όσπρια, κυρίως ρεβίθια και φακές, και στον παστουρμά.

Συνδυάζεται ιδανικά με μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι, κανέλα, γαρίφαλο, σπόρους κόλιανδρου, μάραθου και τριγωνέλλας καθώς και τζίντζερ, σινάπι, πάπρικα και κουρκουμά.

Παρασκευάζεται και ως αφέψημα, σε περιπτώσεις μετεωρισμού. Βράζουμε για 2 λεπτά ένα κουταλάκι του τσαγιού σπόρους, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά, στη συνέχεια σουρώνουμε και πίνουμε 3 φορές την ημέρα.

Επίσης, έχει την φήμη εξαιρετικού χωνευτικού.