Το ακριοκύμινο ή κιουμέλ είναι φυτό, ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών, φτάνει τα 40-60 εκ και το βρίσκουμε στην Ασία, την Ευρώπη και τη νότια Αμερική.

Έχει πτεροειδή φύλλα και οι βλαστοί του καταλήγουν σε σκιάδια χρώματος ροζ. Οι καρποί του είναι επιμήκεις και μοιάζουν με το κύμινο.

Σπόροι κιουμέλ βρέθηκαν σε ανασκαφές νεολιθικών οικισμών της Ευρώπης. Το φυτό ήταν γνωστό στους Αιγυπτίους, τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Στην Ευρώπη, παλιά, πρόσθεταν τους σπόρους του σε κομπόστες και μαρμελάδες, σε ψωμί και σε άλλα αρτοκατασκευάσματα. Επίσης, έκαναν ζαχαρωτά ή συνόδευαν τα ψητά μήλα. Πιστευόταν ότι το βότανο προφυλάσσει τους ανθρώπους από… κάθε είδους παρεκτροπές.

Επίσης, οι σπόροι του μασιούνται, χαρίζοντας φρέσκια αναπνοή. Στη μαγειρική, προστίθενται ολόκληροι, σε διάφορες ζύμες, τυριά, λάχανο και κρέατα, ως καρύκευμα στις πίκλες και σε λικέρ. Τα νεαρά φύλλα προστίθενται σε σαλάτες ή χρησιμοποιούνται για το γαρνίρισμα φαγητών.

Η γεύση του θυμίζει μέντα και γλυκάνισο.