Το κινόα είναι ένας σπόρος, κάτι μεταξύ οσπρίου και δημητριακού. Ο βλαστός του μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα και έχει δυνατότητα παραγωγής έως και ένα φλιτζάνι σπόρους! Οι σπόροι είναι στρογγυλοί και έχουν διάφορα χρώματα, από κόκκινο και μωβ, μέχρι πράσινο και κίτρινο. Η πιο κοινή κινόα, ωστόσο, έχει υπόλευκο χρώμα.
Επιστρέφοντας από τη Ν. Αμερική, οι Ισπανοί, έφεραν στην πραμάτεια τους τροφές που έμελλαν να αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες, όπως την πατάτα και το καλαμπόκι. Αφησαν όμως πίσω τους τη “μητέρα όλων των σπόρων”, κατά τους Ινκας, το κινόα. Το πολύτιμο αυτό φυτό, που καλλιεργείται στις Ανδεις εδώ και 4000 χρόνια -κι άλλα τόσα υπάρχει σαν άγριο- παρέμεινε άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο και βασική τροφή των λαών που ζουν σε ιλιγγιώδη υψόμετρα, σε φτωχές περιοχές όπου δύσκολα ευδοκιμούν άλλοι σπόροι. Έμελλε να βρει τη θέση που του αξίζει τον 21ο αιώνα μ.Χ. να καταταγεί από τους διατροφολόγους στις πολύτιμες super foods, να κατακτήσει μέσα στα τελευταία 3-4 χρόνια όλη την υφήλιο και να μπει στις κουζίνες των πιο πρωτοποριακών σεφ. Το 2013 είναι η χρονιά του, καθώς ο Ο.Η.Ε. διακήρυξε το έτος που διανύουμε “Διεθνές Ετος Κινόα”, αναγνωρίζοντας και προβάλλοντας τη μοναδική διατροφική του αξία. Και είναι βέβαιο ότι το αξίζει.
Θεωρείται υπερτροφή, κυρίως, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (13%). Αποτελεί, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, σιδήρου, μαγνησίου, φυτικών ινών, βιταμινών Ε και Β καθώς και λιπαρά ωμέγα-3. Επίσης, περιέχει λυσίνη, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών. Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.
Περιέχει, σχεδόν, διπλάσια ποσότητα ινών, από τα περισσότερα άλλα δημητριακά. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τη συμβολή τους στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την υψηλή πίεση στο αίμα και το διαβήτη.