Το λινάρι είναι φυτό, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, κυρίως για τις κλωστικές του ίνες που χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται ακόμα για την ύφανση του λινού υφάσματος. Και τότε όμως, δεν ήταν αυτή η μοναδική προσφορά του φυτού αυτού στον άνθρωπο. Καλλιέργειες του σπόρου του λιναριού, αναφέρονται σε αρχαία Αίγυπτο και Κίνα, ενώ ο μύθος θέλει τον Καρολομάγνο τον Μέγα, να… ταΐζει τους έμπιστούς του τον 8ο αιώνα με λιναρόσπορο, φροντίζοντας έτσι για την καλή υγεία τους.

Περιέχει φυτικές ίνες, Ω-3, Ω-6, ασβέστιο και βιταμίνη C, είναι χαμηλό σε νάτριο και δεν περιέχει γλουτένη. Ο λιναρόσπορος ενδείκνυται σε πρόγραμμα διατροφής για χάσιμο λίπους και ανήκει στην ομάδα σουπερ τροφών (superfoods).

Οι λιγνάνες, συστατικό του λιναρόσπορου, περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε όσπρια και δημητριακά, με τη διαφορά ότι στο λιναρόσπορο βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (από 75 έως 800 φορές μεγαλύτερη αναλογία). Είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτοοιστρογόνα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων. Προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους και τους άντρες από την εμφάνιση προστάτη. Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, σημαντικότερο ακόμα και από τα μούρα και τα λαχανικά.

Επίσης, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, διατηρώντας την πίεση σε υγιή επίπεδα, μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, ενώ τα Ω-3 βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς διατηρούν την αίσθηση της ικανοποίησης της πείνας, αφήνοντας στο πεπτικό σύστημα το χρόνο να επεξεργαστεί την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες, κάτι που επιμηκύνει ακόμα περισσότερο την αίσθηση ότι είμαστε χορτάτοι, γλιτώνοντάς μας έτσι από τις αμαρτωλές λιγούρες.

Ο λιναρόσπορος, διατηρεί τα επίπεδα του ζαχάρου στα σωστά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διαβητικών που κατάφεραν να τον διαχειριστούν πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση λιναρόσπορου. Επιπλέον, οι φυτικές του ίνες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντερικού συστήματος, είτε αναφερόμαστε σε δυσκοιλιότητα είτε σε διάρροια. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε πως κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει πως ο λιναρόσπορος έχει άμεση ανακουφιστική δράση στις εμμηνοπαυσιακές εξάψεις που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες.

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου σε αλεσμένη μορφή, όποιον τύπο και να διαλέξετε. Όταν λαμβάνουμε ολόκληρο το λιναρόσπορο, αυτός δεν χωνεύεται από το στομάχι και τα θρεπτικά συστατικά που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο, δεν περνούν ποτέ στον οργανισμό.

Οι τρόποι να τον εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή είναι πολλοί και είναι όλοι εύκολοι: Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού, που μπορείτε να προσθέσετε σε χυμούς και smoothies, σε σούπες, στο γιαούρτι με τα δημητριακά, ακόμα και στις σάλτσες των φαγητών ενώ ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεσμένο λιναρόσπορο μέρος από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή ψωμιού. Δοκιμάστε σε συνταγές που απαιτούν 2 κούπες αλεύρι, το ¼ ή το μισό από τη μία κούπα να είναι αλεσμένος λιναρόσπορος. Και αν φοβάστε για τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών του φούρνου στο λιναρόσπορο, μπορείτε να πάψετε να φοβάστε. Δεν υπάρχει καμία αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών.