Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ετερότροφοι οργανισμοί, που ζουν είτε σαπροφυτικά είτε παρασιτικά. Εκτός από υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και μέταλλα, η πλειονότητα των μανιταριών είναι πλούσια σε βιταμίνες με πιο σημαντικές τις B12 και B2, που υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά στα ζωικά τρόφιμα. Τα μανιτάρια, αποτελούν ιδανική τροφή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο και μειωμένη θερμιδική αξία, αφού τα 100 γρ. αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες.

Επίσης,πρόκειται για ικανοποιητική πηγή βιταμινών C και D, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και σεληνίου. Eίναι πλούσια σε σημαντικά μικροϊχνοστοιχεία, όπως χαλκό και σελήνιο. Για την ακρίβεια, τα μανιτάρια είναι από τα λιγοστά τρόφιμα που είναι πλούσια σε σελήνιο. Από εκεί και πέρα, η εκάστοτε ποικιλία μανιταριών έχει και τα «προσωπικά» της θρεπτικά στοιχεία.

Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε πολλά είδη αποξηραμένων άγριων μανιταριών, όπως πορτσίνι (από τα πιο γευστικά μανιτάρια), κανθαρέλλες (σπάνια άγρια μανιτάρια με πολύ πλούσια γεύση, ιδιαίτερα νόστιμα σε σούπες), μορχέλλες (με φίνα γεύση, ιδανικά για σος και για στιφάδο), μαύρες τρομπέτες, (σπάνια και ακριβά μανιτάρια, με χαρακτηριστική δυνατή γεύση) και πολλά ακόμα.