ΑΚΟΠΟΣ ή ΤΡΙΜΜΕΝΟΣ

Ο μαραθόσπορος, είναι ο σπόρος του φυτού μάραθος ή Foeniculum vulgare, της οικογένειας των Apiaceae του γένους Foeniculum. Ο μάραθος είναι ένα πολυετές φυτό και φύεται κυρίως στις ακτές της λεκάνης της Μεσογείου. Ευδοκιμεί και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο, σε περιοχές με ξηρό έδαφος, κοντά σε θαλλάσιες ακτές ή σε όχθες ποταμών.

Είναι ένα αρωματικό και εύγευστο μπαχαρικό με πολλές χρήσεις στην μαγειρική, στη φαρμακευτική αλλά και στην ποτοποιεία. Αποτελεί βασικό συστατικό της Ινδικής κουζίνας αλλά και της κουζίνας της Μέσης Ανατολής. Στην Ιταλία συνθέτει την γεύση των λουκάνικων και των κεφτέδων. Στην ποτοποιεία χρησιμεύει στον αρωματισμό αποσταγμάτων σταφυλιών, δηλαδή κατά την παραγωγή τσίπουρου, ρακής και άλλων ποτών.

Ο μαραθόσπορος περιέχει ανηθόλη, συστατικό στο οποίο οφείλονται οι ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι πηγή βιταμινών, μαγνησίου, καλίου και φωσφόρου. Σε μορφή αφεψήματος ή ροφήματος βοηθά στην βρογχίτιδα, στον τυμπανισμό και γενικότερα στις εντερικές δυσλειτουργιες. Επίσης μπορεί να χρησημοποιηθεί σαν ήπιο καθαρτικό. Παλαιότερα σε μορφή καταπλάσματος χρησήμευε στους ερεθισμούς των ματιών.

Ο μαραθόσπορος έχει δροσιστική δράση. Μπορεί και ενισχύει την πεπτική λειτουργία ενώ μειώνει αποτελεσματικά τα αέρια του πεπτικού συστήματος. Άτομα που υποφέρουν από αέρια στην κοιλιά μπορούν να προσθέτουν μάραθο στο γεύμα τους (συνήθως λαχανικά ή όσπρια) που τους προκαλεί φούσκωμα, αλλά επίσης μετά το γεύμα μπορούν να μασούν καλά λίγους σπόρους μάραθο. Είναι διουρητικό και βοηθάει στο αδυνάτισμα. Επίσης διευκολύνει την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν, καθώς καταπολεμά και την κακοσμία του στόματος.

Γνωστό από την αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν στη αρχαία Ελλάδα ως θεραπευτικό και το θεωρούσαν σύμβολο της επιτυχίας. Στην Κίνα, την Ινδία και αλλού το χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο για τις δηλητηριάσεις από δήγματα φιδιών και σκορπιών καθώς και ως αντίδοτο στα δηλητηριώδη μανιτάρια.

Απολαύστε το ως αφέψημα. Μία κουταλιά για περίπου 5-10 λεπτά στους 100° Κελσίου.

Στην ινδική κουζίνα, χρησιμοποιείται για να αρωματίζει πίκλες, αρτοσκευάσματα, ποτά, και στη φαρμακευτική, προστίθεται σε διαλύματα για γαργάρες. Στην Ιταλία χρησιμοποιείται ως αρωματικό σε λουκάνικα. Ταιριάζει πολύ στο χοιρινό.