Μπαχαρικό με άρωμα οικείο που ακόμα και αν το μυρίσει κανείς για πρώτη φορά, έχει την αίσθηση ότι το έχει ξαναμυρίσει. Θυμίζει κεράσι, αμύγδαλο, λουλούδι και ταυτόχρονα μάρτσιπαν. Το παίρνουμε από το κουκούτσι ενός μικρού μαύρου αγριοκέρασου ενός φυλλοβόλου δέντρου με πατρίδα την Τουρκία και τη Νότια Ευρώπη. Το δέντρο αυτό ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και είναι συγγενής της ροδακινιάς και της δαμασκηνιάς. Φτάνει τα 12 μέτρα ύψος και έχει μακριά, οβάλ, ανοιχτοπράσινα φύλλα και λευκά άνθη.

Οι καρποί είναι πράσινοι και όταν ωριμάζουν αποκτούν μαύρο χρώμα. Η συγκομιδή τους γίνεται όταν βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης. Οι πυρήνες, οι οποίοι μοιάζουν με δάκρυα, είναι καφετί και στο εσωτερικό τους κρεμ. Το ιδιαίτερο αυτό μπαχαρικό της Ανατολής χρησιμοποιείται στη μαγειρική της χώρας μας, στην Κύπρο, Τουρκία και στις Αραβικές χώρες από τη Συρία μέχρι και τη Σαουδική Αραβία.
Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα των χωρών της Μέσης Ανατολής, οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Συρία και το Ιράν.
Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών γλυκισμάτων, όπως τσουρέκια, βασιλόπιτες και κουλουράκια.
Στην Κύπρο λέγεται μέχλεπι και χρησιμοποιείται σε μία παραδοσιακή πασχαλινή πίτα που λέγεται φλαούνα.
Στην Τουρκία και στην Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται σε γλυκά που τρώγονται το ραμαζάνι όπως το μααμούλ. Στην Αίγυπτο το μαχλέπι σε σκόνη αλέθεται και μαζί με μέλι, σουσάμι και ξηρούς καρπούς φτιάχνεται μια πάστα που τρώγεται πάνω σε ψωμί για επιδόρπιο.
Περιέχει ένα συστατικό, την κουμαρίνη, η οποία έχει καταπραϋντική και αντι-ερεθιστική δράση.
Το σαγηνευτικό άρωμά του ανακαλύφθηκε πρώτα από αρωματοποιούς, καθώς στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην παρασκευή αρωμάτων και έπειτα στην κουζίνα.
Στην κουζίνα της Συρίας βρίσκουμε μία από τις ελάχιστες χρήσεις του μαχλεπιού εκτός ζαχαροπλαστικής ή αρτοποιίας. Ζεματίστε σκληρό πρόβειο τυρί (κομμένο σε κύβους) σε βραστό νερό με μαχλέπι. Στραγγίξτε και τοποθετήστε σε δοχεία με άλμη και μαχλέπι.
Συνδυάζεται με μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο (σπόροι), τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, παπαρουνόσπορο και σουσάμι.