Από την αρχαιότητα, το μέλι προτείνεται όχι μόνο για την «ευζωία» αλλά και τη «μακροζωία» του ανθρώπου. Στην αρχαία Ελλάδα κατείχε ξεχωριστή θέση ως φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στη διατροφή.

Είναι βιολογικό προϊόν, το παρασκευάζουν οι μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων η από μελιτοεκκρίσεις. Είναι μια φυσική τροφή, δεν υφίσταται καμία επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά που στο σύνολο τους ξεπερνούν τα 180. Τα απλά και σύνθετα σάκχαρα του μελιού, τα μεταλλικά στοιχεία, τα λιπαρά και οργανικά οξέα, τα αμινοξέα, οι αρωματικές ουσίες, οι βιταμίνες, τα ένζυμα και τα αλλά συστατικά που συνυπάρχουν στο μέλι, καθώς και η οργανική τους διασύνδεση, του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.

Η θρεπτική αξία του μελιού

Τα σάκχαρα του μελιού απορροφώνται αμέσως, γι’αυτό το μέλι είναι μια άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό αθλητών, παιδιών, εγκύων, ασθενών και κάθε ταλειπωρημένου οργανισμού.

Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς και μειώνει τα προβλήματα έλκους στομάχου. Η κατανάλωση μελιού συμβάλλει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, βοηθητική ουσία για άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.

Είδη Ελληνικού μελιού

Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Τα ανθόμελα, που παράγονται από το νέκταρ των ανθέων και τα δασόμελα που παράγονται από μελιτοεκκρίσεις εντόμων που βρίσκονται σε δασικά δέντρα.

Τα ανθόμελα, όταν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, λαμβάνουν την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχονται. Έτσι έχουμε το μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ερείκης, καστανιάς κ.α. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιττωμάτων, με κύριες κατηγορίες το εκείνων του πεύκου, της ελάτης και της βελανιδιάς.

Κρυστάλλωση

Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο και δεν προξενεί καμία αλλαγή στη διατροφική αξία του μελιού. Ρευστοποιείται εύκολα, χωρίς να χάσει τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Μέλια που κρυσταλλώνουν γρήγορα είναι τα αμιγή ερείκης, πορτοκαλιάς και κάποια άλλα ανθόμελα. Το θυμαρίσιο και της καστανιάς κρυσταλλώνουν ενδιάμεσα, ενώ της ελάτης και του πεύκου δεν κρυσταλλώνουν.

«Στους Έλληνες και μόνο βρίσκουμε την ιδέα αυτού που θα θέλαμε να είμαστε και να παράγουμε… Από την Ελλάδα παίρνουμε κάτι περισσότερο από γήινο, σχεδόν θεϊκό!»

Wilhelm Von Humboldt (1767-1835)

Διπλωμάτης, φιλόσοφος, λόγιος

Θυμαρίσιο

Έντονα αρωματικό μέλι στη γεύση με ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν. Είναι τονωτικό έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αυξάνει τις φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου.

Πορτοκαλιάς

Έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Είναι έντονα ανοιχτόχρωμο. Είναι πλούσιο σε εσπεριδίνη, μια φλαβονική γλυκοζίνη, η οποία έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση.

Ερείκης

Ονομάζεται και «σουσουρίσιο». Μέλι με υψηλή θρεπτική αξία. Έχει άρωμα και γεύση που αρέσει ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές.

Καστανιάς

Έχει έντονο χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που ελάχιστα πικρίζει. Έχει υψηλή βακτηριοστατική δράση και επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος. Αντέχει περισσότερο στη θέρμανση.

Ανθόμελο

Είναι μέλι ανάμεικτο, το οποίο οι μέλισσες τρυγάνε από πολλά άνθη. Οι ιδιότητες του διαφέρουν ανάλογα με την φυτική του προέλευση. Συνήθως το ανοιχτόχρωμο έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα και το σκουρόχρωμο έχει υψηλή θρεπτική αξία γιατί είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Πευκόμελο

Προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις και παράγεται στα πευκοδάση. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό γι αυτό και αρέσει η γεύση του. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, και αμινοξέα. Έχει λιγότερες θερμίδες.

Ελάτης

Έχει πολύ ωραία γεύση και τις λιγότερες θερμίδες. Το μέλι ελάτης – βανίλιας έχει και ξεχωριστή εμφάνιση, δημιουργεί την αίσθηση των ανταυγειών στο εσωτερικό του και ξεχωρίζει. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατοχυρώθηκαν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.