Το μοσχοκάρυδο είναι ο σπόρος από τον καρπό του δέντρου Myristica Fragans, της οικογένειας Myristicaceae, κατάγεται από την Ινδονησία και συγκεκριμένα από τα νησιά Μπάντα των Μολούκων. Καλλιεργείται αποκλειστικά σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Πρωτοήρθε στην Ευρώπη μέσω Πορτογάλων ναυτικών γύρω στα 1512, αποκτώντας τη φήμη θεραπευτικού μπαχαρικού, ενώ καταναλωνόταν και ως τονωτικό.

Ταυτόχρονα, στην Κίνα, γνωστό ως rou dou kou, χρησιμοποιείται από τον 7ο αιώνα για στομαχικά προβλήματα. Σήμερα, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι το μοσχοκάρυδο προσφέρει και σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Έχει, αποδεδειγμένα, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ από μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται ότι μπορεί να έχει και αντικαταθλιπτική δράση.

Επιπλέον, Ινδοί ερευνητές από το Sinhgad College of Pharmacy μελέτησαν (σε πειραματόζωα) το μοσχοκάρυδο σε σχέση με το διαβήτη και διαπίστωσαν ότι συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Χαρακτηρίζεται ως γιατρικό του πεπτικού για τη ναυτία, τον εμετό, τη δυσπεψία και για τη διάρροια, ιδίως αν οφείλεται σε τροφική δηλητηρίαση. Συγχρόνως, κλινικές μελέτες απέδειξαν την επιτυχία του στη θεραπεία της νόσου του Crohn.

Ως αιθέριο έλαιο, το μοσχοκάρυδο, χρησιμοποιείται εξωτερικά για ρευματικούς πόνους ενώ το έλαιο από μοσχοκάρυδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επείγουσα θεραπεία για να κατευνάσει τον πονόδοντο.

Ως καρύκευμα, αρωματίζει διάφορα φαγητά. Η γεύση του είναι πικάντικη, αλλά όταν είναι φρεσκοτριμμένο είναι πολύ πιο δυνατό. Σε μικρές ποσότητες είναι κατάλληλο για κρεμώδεις σούπες, μπεσαμέλ, κρεατόσουπες, πουρέ, πατατοκεφτέδες, μηλόπιτες, καρυδόπιτες και τάρτες φρούτων. Δίνει επίσης ξεχωριστή λεπτή γεύση σε σάλτσες, ζωμούς, κρέατα, φαγητά με σπανάκι, στο κουνουπίδι, τα σαλιγκάρια, τις ομελέτες και τα γλυκά.

Προσοχή: Δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις (έως 3 γρ. στο φαγητό ημερησίως), επειδή είναι παραισθησιογόνο και τοξικό. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι πολλές από τις δράσεις των μπαχαρικών είναι ακόμη υπό διερεύνηση και φυσικά δεν υποκαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή του γιατρού σας.