Το μπαχάρι ή αλλιώς πιμέντο ανήκει στο είδος Pimenta Dioica τού γένους Πιμέντα.

Η ονομασία του δεν είναι τυχαία. Λέγεται έτσι γιατί το άρωμά του θυμίζει συνδυασμό διαφόρων μπαχαρικών. Στην πικάντικη γεύση και στο ζεστό άρωμά του υπάρχουν νότες κανέλας, γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδου, πιπεριού και δεκάδων άλλων καρυκευμάτων. Στα κινέζικα ονομάζεται «Πιπέρι των εκατό γεύσεων», στα γερμανικά «Τέσσερα μπαχαρικά», και στα αγγλικά «Όλα τα μπαχαρικά».

Ταιριάζει με λουκάνικα, χοιρινό, πατέ και μαρινάδες για κρέας και κοτόπουλο. Το συναντάμε σε σάλτσες με κρασί ή ντομάτα, στη σος barbeque, στις περισσότερες λευκές σάλτσες αλλά και σε πίτες.

Στη ζαχαροπλαστική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κομπόστες, κέικ, στις κρέμες μπαβαρουάζ και στα μπισκότα.

Θυμίζοντας κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και πιπέρι, μπορεί να συνδυαστεί άψογα μαζί τους. Ακόμα συνδυάζεται υπέροχα με δάφνη, κάρδαμο, σπόρους κόλιανδρου και μάραθου, κύμινο, σινάπι, πάπρικα και κουρκουμά.