Μαστίχα Χίου

Μαστίχα Χίου

Μαστίχα Χίου

Το μαστιχόδεντρο είναι δένδρο αειθαλές, ανήκει στην οικογένεια Pistacia lentiscus L. και φύεται κατά κύριο λόγο στις ακτές της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Από τη συγκεκριμένη οικογένεια μόνο η ποικιλία Pistacia lentiscus L. var. Chia, που καλλιεργείται συστηματικά στο νότιο τμήμα της νήσου Χίου, παράγει την πιο εκλεκτή και μοναδική για τις θεραπευτικές δράσεις, φυσική μαστίχα.

Η μαστίχα της Χίου είναι ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδεντρου. Φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω επιφανειακών τομών που προκαλούνται με αιχμηρά εργαλεία. Αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Έχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίχλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και την φρεσκάδα της αναπνοής.
Στη σύγχρονη εποχή, η επιστημονική κοινότητα, έρχεται να επιβεβαιώσει και να τεκμηριώσει τις ευεργετικές δράσεις της μαστίχας Χίου. Αποδεικνύεται πλέον ότι η μαστίχα Χίου παρουσιάζει ευεργετική δράση κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, συμβάλλει στη στοματική υγιεινή, παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων και την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Δεξιότητες

Αναρτήθηκε στις

25 Ιανουαρίου 2016