Η πτισάνη είναι ξεφλουδισμένο κριθάρι αρχαίας ποικιλίας, εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, απαραίτητων για την ανάπτυξη του οργανισμού και τη διατήρηση της υγείας του.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε και C του συμπλέγματος Β καθώς και Β12. Επίσης, περιέχει καροτίνη, ασβέστιο, σίδηρο,  μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, μόλυβδο, γερμάνιο, χαλκό, λίθιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, μεταξύ άλλων, όλα σε αρμονική μεταξύ τους αναλογία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλύσεων της Ενώσεως Αναζήτησης Πηγών του Κέντρου Επιστημών και Τεχνολογίας, αλλά και του Ιαπωνικού Κέντρου Ανάλυσης Τροφών, ο χυμός της πτισάνης περιέχει 30 φορές περισσότερη β1 και 11 φορές περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, 7 φορές περισσότερο βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, 5 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και 6μιση φορές περισσότερη καροτίνη από το σπανάκι κλπ.