Το μαροκινό μείγμα ρας ελ χανούτ είναι ο βασιλιάς των μπαχαρικών. Έχει πικάντικη γεύση και ελαφρώς λουλουδάτο άρωμα. Μερικές φορές εμπεριέχει περισσότερα από 20 συστατικά. Στα αραβικά η λέξη «ρας ελ χανούτ» σημαίνει «τα καλύτερα του καταστήματος», ονομασία που φυσικά δεν έλαβε τυχαία. Στην πατρίδα του, το Μαρόκο και στις υπόλοιπες χώρες της Βορείου Αφρικής όπου είναι διαδεδομένο πιστεύουν ότι κάθε μπαχαράδικο που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να χρησιμοποιεί στο μίγμα αυτό τα καλύτερα μπαχαρικά και βότανα που έχει στη διάθεση του.

Δεν υπάρχει αυθεντική συνταγή, ξέρουμε όμως πως χρειάζονται πάνω από 20 μπαχαρικά για να βγάλουν ένα σωστό, στρογγυλό σε γεύση και άρωμα μείγμα χωρίς αιχμές από τα επιμέρους δυνατά μπαχαρικά. Να λοιπόν τι έχει το μείγμα αυτό:

κάρδαμο
μοσχοκάρυδο
γκαλάνγκαλ (είδος τζίντζερ)
μασίς
κανέλα
έναν αρωματικό βλαστό από το Σουδάν
μακροπίπερο
γαρίφαλα
κουρκουμά
τζίντζερ
μαύρο πιπέρι
μακροπίπερο
λεβάντα
μαραθόσπορο
πιπέρι κιουμπέπ
δάφνη
κύμινο
κόλιαντρο
σαφράν
μπαχάρι
κανέλα
πάπρικα
αποξηραμένα τριαντάφυλλα και μερικά ακόμη που υπάρχουν αποκλειστικά στις μαροκινές αγορές.

Είναι το βασικό μείγμα για ταζίν, ταιριάζει όμως και με θαλασσινά, με το κουσκούς, με κοτόπουλο, γενικά τόσο με αλμυρά όσο και με γλυκά πιάτα. Στην πιο μοντέρνα εκδοχή της μαροκινής κουζίνας, σερβίρουν, για παράδειγμα, μία μους σοκολάτας με ρας ελ χανούτ. Οι μεγαλύτερης ηλικίας μαροκινοί, διατηρούν μία παλιά χειμωνιάτικη συνήθεια: φτιάχνουν έναν δυναμωτικό πολτό με μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, φύλλα κάναβης και ρας ελ χανούτ.