Τσάι

Το τσάι είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα και, καθόλου τυχαία, το πιο δημοφιλές ποτό, μετά το νερό. Αιτία, δεν είναι μόνον η πλούσια κι ευχάριστη γεύση του, αλλά και οι πολυάριθμες κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το τσάι, πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες, είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Το τσάι με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχει, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, στη μάχη των μικροβίων και των ελεύθερων ριζών, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση, βοηθά δραστικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, συμβάλλει στον έλεγχο της κακής χοληστερόλης και των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ενώ ευνοεί την καρδιά και το κυκλοφορικό.

Λευκό, πράσινο και μαύρο τσάι προέρχονται από τα φύλλα του δένδρου τσάι (Καμέλια η σινική – Camellia sinensis). Οι διαφορετικές ποικιλίες προκύπτουν από την επεξεργασία που ακολουθείται. Το λευκό έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε τεΐνη και καφεΐνη και είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Το πράσινο παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, βοηθά στον έλεγχο του βάρους, το σάκχαρο, το μεταβολισμό, την καρδιά, και το κυκλοφορικό.

Το μαύρο, τέλος, αποτελεί το καλύτερο τονωτικό, γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει 60% λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Ενδείκνυται για την καταπολέμηση της διάρροιας και περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό σε τανίνες. Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και την τόνωση της καρδιάς.