Το παρεξηγημένο τσιμένι, είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το, ενδημικό και στην χώρα μας, φυτό, “Trigonella foenum-graecum”, της οικογένειας των “Fabaceae”. Το όνομα “τριγκονέλλα”, προέχεται από το τριγωνικό σχήμα των σπόρων της, ενώ ο προσδιορισμός “foenum-graecum”, δηλαδή “ελληνικό άχυρο”, είναι μια αναφορά στην χρήση του φυτού ως τροφή για τα ζώα, γνωστή από την αρχαιότητα. Η τριγωνέλα ή μοσχοσίταρο, είναι ένα φυτό μονετές, που μπορει να φτάσει έως και τα 60εκ ύψος. Τα φύλλα του είναι σύνθετα και φύονται σε τριάδες, όπως του τριφυλλιού. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι απο τον Μάιο έως τον Ιούνιο, ενω οι καρποί του είναι σαν τα φασόλια, με μήκος περίπου 8εκ. Οι σπόροι του φυτού ειναι τριγωνικοί, όπως είπαμε, με χρώμα καφέ-κίτρινο. Κατάγεται από την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και είναι ανθεκτικό στο ξηρό κλίμα, όπως και σε εδάφη με αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι. Η χρήση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα, βρέθηκαν μουμιοποιημένοι σπόροι απο μοσχοσίταρο, ακόμη και μέσα στον τάφο του Τουτανχαμών.
Το τσιμένι, στην πραγματικότητα, είναι πολτός μείγματος μπαχαρικών και σκόρδου.
Όταν μπαίνει στον πολτό που περιβάλλει τον παστουρμά, κατά πάσα πιθανότητα για την αντισηπτική του δράση, αντι­δρά με το λίπος του κρέατος και το σκόρδο και αποκτά αυτή τη βαριά μυρωδιά που μένει και μπορεί να αρωματίσει ακόμη και το δέρμα.
Μόνο του στο μαγείρεμα είναι πολύ πιο ήπιο αρω­ματικό και το αποξηραμένο είναι ακόμη πιο ελαφρύ και μάλ­λον πικάντικο.
Είναι βασικό συστατικό του ινδικού κάρι, αλλά και στο αραβικό ρας ελ χανούτ.
Αλλά και από θεραπευτικής πλευράς το μοσχοσίταρο χρη­σιμοποιήθηκε ως γαλακτογόνο, υποχοληστερικό, υπογλυκαι­μικό, τονωτικό των μυών, εναντίον της ανορεξίας και ερευνά­ται προσφάτως η δράση του στο διαβήτη. Περί ανορεξίας, μά­λιστα, λέγεται πως ταΐζανε με αυτό τα χανουμάκια να παχαί­νουν.
Είναι ένα δυνατό αρωματικό, άρα σε σκόνη θα χρησιμοποιήσουμε 1-2 πρέζες, ή 5-6 σπόρους έως 1/2 κουτ. γλυκού.
Ως σκόνη ταιριάζει υπέροχα σε όλα τα μαγειρεμένα λαχανικά, στα λεμονάτα, κοτόπουλο, χοιρινό, βοδινό, στις πατάτες και στο κουνουπίδι τύπου γιαχνί.
Επίσης, στον κιμά για να φτιάξετε φανταστικούς κεφτέδες.
Το φρέσκο και τα φύτρα του μπαίνουν σε σαλάτες και μυ­ρωδικά.