Το χαλέπικο πιπέρι είναι όπως και το μπούκοβο, πιπεριές αποξηραμένες και τριμμένες, μαζί με τα σπόρια τους.

 

Πήρε το όνομα του από την περιοχή Χαλέπι της Σύριας, όπου και πρωτοκαλλιεργήθηκε.

 

Είναι έντονα καυτερό, αλλά αρωματικό και γευστικό μαζί, όπως συμβαίνει γενικότερα με τις πιπεριές τις Μεσογείου, που είναι ιδιαίτερα νόστιμες και όχι μόνο καυτερές, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μεξικάνικες.

 

Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, στην τυροκαυτερή και φυσικά στον πατσά.