Ζέα

Η Ζέα είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά, που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται στα 12.000 χρόνια π.Χ. Η Ζέα ήταν βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Το 1928, για άγνωστους λόγους, απαγορεύτηκε η καλλιέργειά του. Ύστερα από τις έρευνες που ακολούθησαν, το δημητριακό Ζέα, θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά. Συγκεκριμένα, η ζέα έχει διπλάσια περιεκτικότητα φυτικών ινών, ιδιότητα που την καθιστά μια πολύ καλή επιλογή και για άτομα με διαβήτη.

Επίσης, έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη (που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα), και στις βιταμίνες A, B, C και Ε. Ακόμη ένα βασικό πλεονέκτημα του δημητριακού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, καθώς περιέχει έως και 40% περισσότερο από τα υπόλοιπα δημητριακά. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις, πως η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών.

Σήμερα, επίσημα και αναγνωρισμένα, το σιτάρι ΖΕΑ καλλιεργείται και παράγεται από το αγρόκτημα των αδερφών Αντωνόπουλου, στο Δίλοφο Φαρσάλων.