Το goji berry είναι αποξηραμένο φρούτο, φύεται στα Ιμαλάια και παράγει μικρούς κόκκινους καρπούς. Ανήκει στην οικογένεια των μούρων και οπως τα περισσότερα μούρα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Α.
Οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το φρούτο αυτό αποτελεί μία από τις λεγόμενες υπερτροφές (super foods) και μάλιστα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατηγορία αυτή.
Οι επιδράσεις του στον οργανισμό είναι πολλαπλές. Δίνει ενέργεια και καλή διάθεση και συμπληρώνει τις καθημερινές μας ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών. Περιέχει πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και βιταμινών όπως Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και φώσφορο.
Ενισχύει την παραγωγή της αυξητικής  ορμόνης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του φρούτου σε κάλιο και αμινοξέα, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης των ιστών, γεγονός που είναι εμφανές ακόμη και στο δέρμα.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στη γενικότερη υγεία, ευεξία και νοητική λειτουργία.
Επίσης, βοηθά στη διατήρηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, αποτοξινώνει το συκώτι και γενικότερα, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Περιλαμβάνει, ακόμα, δύο θρεπτικά συστατικά, την ζεαξανθίνη και την λουτεΐνη, οι οποίες βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Το goji berry είναι μαλακό και διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Αν εκτεθεί σε κρύο σκληραίνει αλλά επανέρχεται στην κανονική του υφή αν το αφήσετε σε ζεστό μέρος για λίγη ώρα.

 

Τρώγεται σκέτο ή σε συνδυασμό με δημητριακά, γιαούρτι, κρύο γάλα ή τσάι. Μπορείτε να το προσθέσετε σε γλυκά, σε ταχινόμελο, σε κουλουράκια ή να φτιάξετε μαρμελάδα. Επίσης, μπορείτε να το μουσκέψετε για 10-15 λεπτά σε μισό ποτήρι νερό ή χυμό της αρεσκείας σας.