Aποξηραμένα φρούτα

Πρόκειται για φρέσκα φρούτα, που τους έχει αφαιρεθεί το νερό. Η αφυδάτωση αυτή που υφίστανται, στην πραγματικότητα, συμπυκνώνει ορισμένα θρεπτικά συστατικά τους. Μια μελέτη του 2010, έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά στα αποξηραμένα φρούτα είναι δύο φορές πιο ισχυρά από εκείνα που συναντάμε στα φρέσκα.
Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τη χοληστερίνη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Ενώ, μουλιάζοντάς τα σε νερό για αρκετή ώρα, η δράση των φυτικών ινών γίνεται πιο αποτελεσματική.

Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν πηγή άμεσης ενέργειας, γεγονός που τα κάνει δημοφιλή στους αθλητές. Προσοχή χρειάζεται στα φρούτα που κατά την αποξήρανσή τους προστίθεται ζάχαρη, καθώς αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει τις θερμίδες του φρούτου, χωρίς κάποιο όφελος για την υγεία. Είναι τόσο νόστιμα και υγιεινά που πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να μην τα περιλαμβάνει κανείς στη διατροφή του. Η ποικιλία των χρωμάτων τους κάνει το διαιτολόγιο πιο ενδιαφέρον.

Μπορούν να αντικαταστήσουν κάποιες από τις μερίδες φρούτων που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά.
Τρώγονται σκέτα, αντί για γλυκό ή ως ενδιάμεσο σνακ, καθώς και σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, όπως ξηρούς καρπούς.
Προσθέστε τα στο γιαούρτι ή το γάλα μαζί με δημητριακά.

Ακτινίδιο

Βύσινο

Μήλο

Σταφίδα Ξανθή

Φράουλα

Goji Berries Κίνας

Αλόη

Δαμάσκηνα

Μήλο με κανέλλα

Σταφίδα Μαύρη

Χουρμάδες

Goji Berries Ιμαλαϊων

Ανανάς

Κίτρο

Μπανάνα

Σύκα

Bluberries

Υπόλοιπα φρούτα αποξηραμένα

Βερύκοκα

Μάνγκο

Παπάγια

Τζίντζερ

Cranberries