Το μπαχαρικό με το ζεστό, γλυκό, άρωμα οφείλει το όνομα του στην Ιταλική γλώσσα, όπου η λέξη κανέλα σημαίνει «σωληνάκι» για το σχήμα που έχουν τα ξυλάκια κανέλας.

Προέρχεται από το δέντρο Cinamomum Celylanicum και Cinamomum Cassia γνωστό και ως Κασσία.

Εκτός από την τριμμένη κανέλα, στη μαγειρική χρησιμοποιούνται τα ξυλάκια κανέλας, τα οποία συνήθως έχουν μήκος 8 εκατοστά.

Σήμερα, η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά μπαχαρικά, αποτελεί συστατικό σχεδόν στα πάντα, από το Ινδικό μέίγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα και το κάρυ, μέχρι τους λουκουμάδες και τα κουλουράκια κανέλας.

Συνδυάζεται με μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι, γαρύφαλλο, κόλιανδρο (σπόροι), κύμινο, τζίντζερ, γλυκόριζα, μοσχοκάρυδο, αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά.