Τα κεδροκούκουτσα, ο Juniperus communis (οικ. Cupressaceae ), γνωστός στην Ελλάδα ως άρκευθος ή κέδρος είναι ένα αειθαλές δεντράκι που ανήκει στα κωνοφόρα. Υπάρχουν αρκετά είδη άρκευθου, κάποια εκ των οποίων είναι θαμνώδη ενώ κάποια μπορεί να φτάσουν έως τα 10 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή και διατάσσονται ανά 2 ή 3. Είναι διοικά φυτά, δηλαδή συναντάμε θηλυκά και αρσενικά.
Οι καρποί συλλέγονται ώριμοι από το δένδρο και στη συνέχεια αποξηραίνονται με προσοχή ώστε να μη χάσουν την εσωτερική τους υγρασία. Έχουν σκούρο μπλε- μαύρο χρώμα, χαρακτηριστικό άρωμα και γλυκόπικρη γεύση. Στη δική μας παράδοση φαίνεται να είναι άγνωστοι και δεν θα συναντήσουμε συχνά αναφορές για τη χρήση τους. Οι καρποί αντίθετα είναι ιδιαίτερα αγαπητοί σαν μπαχαρικό στις ανατολίτικες κουζίνες. Στη μαγειρική ταιριάζουν πολύ στο κυνήγι, το λιπαρό κρέας, στις λευκές σάλτσες κ.ά.. Το εξωτικό αλλά διακριτικό άρωμα που έχουν, μπορεί να κάνει τη διαφορά σε κρέμες ζαχαροπλαστικής, στα λικέρ, στη γέμιση για σοκολατάκια, στις λευκές σάλτσες, στα πιάτα με ρύζι, σε μαρινάδες, στο χοιρινό κατσαρόλας, και άλλα παχιά κρέατα όπου χρειαζόμαστε και κάτι που να διασπά το λίπος και τη βαριά μυρωδιά.
Από το παρελθόν, το φυτό είναι γνωστό ότι φέρνει μακροζωία αφού το αφέψημα του προσφέρει ζωτικότητα στον οργανισμό μας. Η άρκευθος είναι γνωστή για την θετική δράση της στην όρεξη αλλά και στην πέψη, στους κολικούς και στις λειτουργίες του στομάχου, επίσης είναι πολύ καλό διουρητικό με αντισηπτική δράση στην περιοχή του ουροποιητικού, προσοχή όμως σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν παθήσεις των νεφρών, δεν συνιστάτε η χρήση του. Οι καρποί του έχουν μία γλυκόπικρη γεύση και ευχάριστο πικάντικο άρωμα, που το κάνει κατάλληλο στο αρωματισμό των τροφών και αλκοολούχων ποτών, ιδιαίτερα του τζιν και λικέρ.