Το μπούκοβο αποτελείται από ολόκληρες πιπεριές, οι οποίες μαζί με τα σπόρια τους, αποξηραίνονται και τρίβονται σε χοντρά κομμάτια.

Η γεύση του σίγουρα πικάντικη, αλλά ευχάριστη. Μπορεί να είναι από πολύ καυτερό έως γλυκό.

Χρησιμοποιείται για να νοστιμίζει κρεατικά, σάλτσες, σούπες αλλά και σαλάτες.

Απαραίτητο για να δώσει μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση στην κλασσική φασολάδα και στον πατσά.

Χρησιμοποιείται και στην αλλαντοποιία.

Είναι πολύ διαδεδομένο κυρίως στην Μακεδονία και γενικά στην Βόρεια Ελλάδα.

Γνωστό σε όλα τα Βαλκάνια και ως “μεσογειακό τσίλι”.