Το μαύρο πιπέρι είναι το δημοφιλέστερο μπαχαρικό σε όλο τον κόσμοΠρόκειται για τους αποξηραμένους καρπούς του φυτού (Piper Νigrum). Είναι ένα πολυετές τροπικό αναρριχητικό φυτό που μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ύψος. Έχει γυαλιστερά πράσινα φύλλα και λευκά λουλούδια, ενώ οι καρποί του σχηματίζουν τσαμπιά. Το χρώμα των καρπών αρχικά είναι πράσινο, όταν ωριμάσουν γίνεται κιτρινοκόκκινο και μόλις ξεραθούν, μαύρο. Αποξηραίνονται στον ήλιο ή με ειδικά μηχανήματα. Το μαύρο πιπέρι έχει έντονο άρωμα και γεμάτη γεύση. Το άρωμά του προέρχεται από τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στους καρπούς και η έντονη γεύση του από δύο αλκαλοειδή, την πιπερίνη και την πιπεριδίνη.

Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, και την αρωματοποιία. Η ιστορία του πιπεριού είναι και η ιστορία των μπαχαρικών. Προερχόμενο από την Άπω Ανατολή, το πιπέρι ήταν το πρώτο μπαχαρικό που εισήχθη για κατανάλωση στην Ευρώπη.

Το εμπόριο πιπεριού αρχικά έλεγχαν οι κάτοικοι της Φοινίκης, αλλά στη συνέχεια πέρασε στα χέρια των Αράβων, οι οποίοι εντατικοποίησαν τη δράση τους αργότερα, μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το πιπέρι και τα άλλα μπαχαρικά περνούσαν μέσα από ένα δρόμο, γνωστό ως δρόμο του πιπεριού ή Via Piperatica.

Σύντομα, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έμποροι έγιναν οι καλύτεροι πελάτες πιπεριού, το οποίο προμηθεύονταν από την Ινδία. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς και ήταν αγαθό πολύ μεγάλης αξίας. Σήμερα, το πιπέρι παραμένει ο βασιλιάς των μπαχαρικών και κατέχει το 1/4 του παγκοσμίου εμπορίου των μπαχαρικών.

Το μαύρο πιπέρι ταιριάζει με τα πάντα, γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική. Χρησιμοποιήστε το σε όλα τα είδη κρεάτων, παϊδάκια, μπριζόλες, μπιφτέκια, κεφτεδάκια και στο ρολό μοσχαριού και γαλοπούλας. Παράλληλα, χρησιμοποιήστε το σε όλα τα λαχανικά, τις σαλάτες, τα σάντουιτς, τις μαρινάδες, στα ψάρια, στα θαλασσινά, και τις σάλτσες, απογειώνοντας γευστικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδανικό για την ψητή φέτα και τα γεμιστά κολοκυθάκια, στα οποία προσδίδει νοστιμιά και αψάδα.

Είναι το μπαχαρικό πασπαρτού. Συνδυάζεται με όλα τα μπαχαρικά και βότανα. Ωστόσο, η γεύση του δένει ακόμα περισσότερο με μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι, κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο, κύμινο, σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά, πάπρικα, μαϊντανό, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, μάραθο, ρίγανη και θυμάρι.

Η διαιτητική πιπερίνη, διεγείροντας τα παγκρεατικά πεπτικά ένζυμα, αυξάνει την απόδοση της πέψης και μειώνει σημαντικά το χρόνο διέλευσης της τροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα. Επίσης, το πιπέρι έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό και ανοίγει την όρεξη. Πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις στομαχικού έλκους, αιμορροΐδες (προκαλεί επιδείνωση στις δύο ανωτέρω ασθένειες), ουρικής αρθρίτιδας και χολολιθίασης (πέτρες στη χολή) λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε οξαλικό οξύ.