Μπαχαρικό που προέρχεται από δύο διαφορετικές βοτανολογικές οικογένειες.
Η πρώτη είναι εκείνη του μαύρου πιπεριού, από όπου συλλέγονται οι ώριμοι κόκκινοι καρποί, των οποίων το περικάρπιο είναι εξαιρετικά εύθραυστο και εύκολα μπορεί να σπάσει εάν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία. Έχει, τη γνωστή σε όλους, καυτερή γεύση του μαύρου πιπεριού, εμπλουτισμένη με φρουτώδεις νότες.
Η δεύτερη βοτανολογική οικογένεια είναι ποικιλίες των δέντρων schinus που αυτοφύονται στη Βραζιλία και στο Περού, έχουν λιγότερο καυτερή γεύση και απελευθερώνουν ένα γλυκό ευωδιαστό άρωμα.
Χρησιμοποιείται σε θαλασσινά, κουνέλι, κοτόπουλο, ενώ δένει αρμονικά και με το λαδόξιδο. Ταιριάζει ακόμα σε ντρέσινγκ για σαλάτες και λευκές σος.
Συνδυάζεται άρτια με μπαχάρι, πάπρικα, τσίλι, κόλιανδρο, μάραθο, μαϊντανό, δάφνη, δενδρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και εστραγκόν.