Η ρίζα της πιπερόριζας (που λέγεται συχνά και τζίντζερ), είναι ένα δημοφιλές βότανο-μπαχαρικό, στο οποίο αποδίδονται ιαματικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται τόσο στη φαρμακευτική-θεραπευτική, όσο και στη μαγειρική-ζαχαροπλαστική.

Αποτελεί βάση σε πολλά δημοφιλή μείγματα της κινέζικης κουζίνας και χρησιμοποιείται σε κέικ, κουλουράκια, μπισκότα, φρουτοσαλάτες, ροφήματα και κοκτέιλ. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, την περίφημη τζιτζιμπίρα, τοπικό προϊόν της Κέρκυρας.

Έχει χαρακτηριστικό πικάντικο άρωμα, που οφείλεται σε αιθέρια έλαια και φαινολικές ενώσεις, όπως οι τζιντζερόλες (gingerols) και οι σογκαόλες (shogaols.) Οι τζιντζερόλες συμβάλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και έχουν αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Θεωρείται, επίσης, καταπραϋντικό των νεύρων και αντιπυρετικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση της ναυτίας, της ζαλάδας της εγκυμοσύνης και στην ανακούφιση της ημικρανίας.

Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες, θεωρείται αναζωογονητικό και τονωτικό, καθώς και ανακουφιστικό για το στομαχόπονο. Έχει ενυδατικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Πώς το χρησιμοποιούμε

Για δυσπεψία Αν μετά το φαγητό νιώθουμε φούσκωμα μπορούμε να πιούμε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάχνουμε το τσάι μας όπως συνήθως και προσθέτουμε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Το ίδιο κάνουμε σε περίπτωση ναυτίας.

Για το κρυολόγημα Προσθέτουμε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε.