Το πράσινο τσάι Mate είναι το παραδοσιακό, δημοφιλές ρόφημα κάποιων χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και κάποιες περιοχές της Βραζιλίας.

Φτιάχνεται από ξερά φύλλα και κλαδάκια του φυτού Yerba Mate. Είναι Ιδιαίτερα τονωτικό και διεγερτικό καθώς περιέχει καφεΐνη, είναι, ωστόσο, λιγότερο δυνατό από τον καφέ και πιο ήπιο για το στομάχι.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ρυθμίζει την πίεση του αίματος, έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Αποτελεί, συχνά, βασικό συστατικό σε μείγματα βοτάνων για δίαιτα ή νηστεία επειδή βοηθά στη μείωση της όρεξης.

Το mate θεωρείται πιο “θρεπτικό” και από το πράσινο τσάι. Προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμόπολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία: Α, C, E, B1, B2, Νιασίνη, Β5, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Σελήνιο, Φώσφορο και Ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και 15 ακόμη αμινοξέα.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε την υψηλή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, που αποτελεί και τη βασική του διαφορά με το πράσινο τσάι.

Οδηγίες Προετοιμασίας: 1 κουταλιά, 2-4 Λεπτά, 90° Κελσίου

Σε κάποιες ζεστές περιοχές της Αργεντινής και της Παραγουάης, κυρίως, πίνεται και κρύο, με χυμούς φρούτων ή παγωμένο νερό, εμπλουτισμένο και με άλλα τοπικά αρωματικά ή θεραπευτικά βότανα.