Ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα, το σουμάκ, είναι από τα βασικά μπαχαρικά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής. Στο Ιράν, για παράδειγμα, θα δείτε βαζάκια με σουμάκ πάνω στο τραπέζι, δίπλα στο αλατοπίπερο.
Παρασκευάζεται από τον καρπό των φυτών της οικογένειας Rhus, ένα είδος αγριοκέρασου που ευδοκιμεί σε ημιτροπικά κλίματα. Διατηρεί το βυσσινί χρώμα των ανθών του φυτού και έχει ιδιότυπη λεμονίζουσα γεύση, που κολακεύει ιδιαίτερα τα κεμπάπ και όλων των ειδών τα ψητά κρεατικά, ενώ ταιριάζει και σε σάλτσες, σούπες, ντρέσινγκ κ.λπ.

Χρησιμοποιείται κυρίως για πασπάλισμα στο μαγειρεμένο φαγητό, και σε μαρινάδες. Αναμειγνύετε με ελαιόλαδο και απλώνετε τον πολτό πάνω σε μια φραντζόλα ψωμί πριν την ψήσετε.

Ταιριάζει, επίσης, με ρύζι και ρεβύθια.