Μπαχαρικό που παράγεται από τις καυτερές πιπεριές.

Είναι διαδεδομένο σε κουζίνες χωρών με ζεστό κλίμα, για τον απλό λόγο ότι προκαλεί εφίδρωση και αυτή με τη σειρά της μια αίσθηση δροσιάς.

Είναι το κυρίαρχο μπαχαρικό στη Μεξικάνικη, Ινδική και Μαροκινή κουζίνα.

Η καυτερή του γεύση ταιριάζει με κρέας, κοτόπουλο, λαχανικά, μαρινάδες, σούπες, τριμμένα κίτρινα τυριά και στο κους-κους.

Χρησιμοποιήστε το στον κιμά και δημιουργήστε “chile con carne”. Για ένα ακόμα πιο καυτό και πικάντικο αποτέλεσμα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με πάπρικα και πιπέρι.

Συνδυάζεται, επίσης άρτια, με μπαχάρι, κάρδαμο, γαρίφαλο, κόλιανδρο (φύλλα και σπόρους), κύμινο, τριγωνέλλα (φύλλα και σπόρους), τζίντζερ, σινάπι, αστεροειδή γλυκάνισο, κουρκουμά και δάφνη.