Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτένιου. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Το καγιέν, όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά.

 

Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή: βιταμίνης Α, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 15% της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως και βιταμίνης C, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 5% της απαραίτητης ποσότητας.